Aminosyror är byggstenarna i protein – och därmed grunden för i princip alla strukturer och funktioner i kroppen: muskler, enzymer, hormoner, signalsubstanser och immunförsvar.
Totalt finns det 20 aminosyror som kroppen använder, varav 9 är essentiella – det betyder att kroppen inte kan tillverka dem själv, utan vi måste få i oss dem via kosten.
De 9 essentiella aminosyrorna är:
Leucin – Viktig för muskeluppbyggnad och reglering av blodsocker. Stimulerar proteinsyntesen.
Isoleucin – Hjälper till med muskelreparation, reglerar energinivåer och är viktig för immunförsvaret.
Valin – Påverkar energiproduktion i musklerna och deltar i reparation av vävnader.
Lysin – Behövs för kollagenbildning, immunfunktion och upptag av kalcium.
Metionin – Viktig för avgiftning (via svavelmetabolism), samt för bildning av antioxidanter som glutation.
Fenylalanin – Förstadium till tyrosin, som i sin tur är nödvändigt för dopamin, noradrenalin och adrenalin.
Treonin – Viktig för produktion av slemhinnor (tarm och hud), samt för fettmetabolism och immunfunktion.
Tryptofan – Förstadium till serotonin och melatonin. Påverkar sömn, stämningsläge och aptit.
Histidin – Viktig för tillverkning av histamin (immunförsvar och matsmältning), samt för nervsignalering och tillväxt hos barn.
Essentiella aminosyror krävs för att kroppen ska kunna reparera sig själv, bygga upp muskler, bra nervsignaler och skapa signalsubstanser som serotonin och dopamin. Balanser hormonerna i kroppen.
Om någon av de essentiella aminosyrorna saknas, kan proteinsyntesen avstanna, vilket påverkar läkning, immunförsvar, energi och psykisk balans.
De fungerar också som prekursorer (förstadier) till många viktiga ämnen i hjärnan och metabolismen.
Du hittar alla 9 essentiella aminosyror i kompletta proteinkällor som: (om din matsmältning är i balans)
Animaliska livsmedel: ägg, ekologiskt nötkött eller viltkött, fågel, mjölkprodukter
Icke-essentiella aminosyror är aminosyror som kroppen själv kan producera, även om vi inte får i oss dem genom kosten. De är ändå livsviktiga, eftersom de behövs för en mängd olika funktioner i kroppen – från att bygga vävnad till att producera enzymer, hormoner och signalsubstanser.
Vissa av dem kallas också "betingat essentiella", vilket innebär att kroppen normalt sett kan tillverka dem – men vid stress, sjukdom eller trauma kan behovet öka så att vi måste få i oss dem via kosten.
Alanin
– Hjälper till med energiproduktion, transporterar kväve från musklerna till levern och deltar i blodsockerreglering.
Asparagin
– Viktig för nervsystemet och syntes av andra aminosyror.
Asparaginsyra (Aspartat)
– Involverad i energiproduktion och avgiftning i levern.
Glutaminsyra (Glutamat)
– En av de viktigaste signalsubstanserna i hjärnan. Viktig för hjärnans funktion och inlärning.
Glutamin (betingat essentiell)
– Stärker tarmhälsa, immunförsvar och återhämtning. Extra viktig vid sjukdom eller fysisk stress.
Glycin
– Viktig för kollagenproduktion, avgiftning, nervsignaler och som lugnande signalsubstans.
Prolin
– Nödvändig för kollagenbildning och bindvävens struktur.
Serin
– Deltar i fettmetabolism, immunförsvar och syntes av DNA/RNA.
Tyrosin (betingat essentiell)
– Förstadium till dopamin, adrenalin och sköldkörtelhormoner. Bildas från fenylalanin.
Cystein (betingat essentiell)
– Innehåller svavel, viktigt för avgiftning, antioxidantproduktion (glutation) och immunfunktion.
Arginin (betingat essentiell, särskilt hos barn)
– Påverkar blodcirkulation, sårläkning, immunförsvar och produktion av kväveoxid (NO).
De är centrala för kroppens reparations- och försvarssystem.
Vid stress, infektioner, trauma eller kronisk inflammation kan kroppens egen produktion inte räcka till.
Vissa (som glutamin och glycin) har visat sig ha stor betydelse för tarmens hälsa, avgiftning, hjärnans funktion och immunförsvaret.
En obalans i aminosyraprofilen – t.ex. om vissa aminosyror används upp fortare än de ersätts – kan leda till trötthet, sämre återhämtning, nedsatt immunitet eller psykisk påverkan.